Kategoriat
masiinat

Masiinat puutarhaan: robottiruohonleikkuri

Masiinamessuillakin esillä olleet robottiruohonleikkurit ovat kasvattaneet suosiotaan hurjasti viime vuosina. Robottiruohonleikkuri on etenkin vaivattomuutta arvostavan puutarhurin ja pihanhoitajan ystävä.

Robottileikkuri toimii asennuksen jälkeen itsenäisesti ja väsymättä, pitäen ruohikon kunnossa päivästä toiseen. Jatkuva leikkuu piristää nurmikkoa ja erilaiset rikkaruohot pysyvät hyvin kurissa.

Sähköllä toimivat leikkurit ovat hiljaisia ja voivat työskennellä myös öisin, sillä niiden liikkuminen ei perustu ”näkemiseen”, vaan rajauslankoihin ja gps ohjaukseen. Ohjelmointi hoidetaan joko mobiilisovelluksella kännykästä tai itse laitteen ohjauspaneelista.

Alkuasennuksen voi suorittaa itsenäisesti, mutta moni toimittaja tarjoaa tähän myös ammattiapua. Työläin vaihe on rajauskaapeleiden asentaminen oikein. Huolella suoritetettujen valmistelujen jälkeen robottileikkuri kaipaa hyvin vähän huolenpitoa. Ajoittain leikkuri on hyvä puhdistaa ja terät vaihtaa jos leikkuutulot heikkenee.

Robottiruohonleikkureiden hinnat alkavat nyt 2020 verkkokaupoissa noin 600 sadan euron tienoilta. Erittäin laadukkaita, suurillekin nurmialueille sopivia leikkureita saa noin 1300-2000+ euron hintaan, ja lisäksi on ammattimalleja vielä tästä ylöspäin. Yleensä hankinnassa luokitteluna käytetään pihan kokoa neliömetreissä.

Itse robottileikkurin lisäksi on hankittava rajauslankaa, tosin osa leikkureista sisältää perusasennukseen tarvittavat välineet.

Suosittuja, testeissä hyvin menestyneitä merkkejä ovat muun muassa Robomow ja Gardena. On suositeltavaa ostaa tuote luotettavalta konemyyjältä. Robottiruohonleikkuri luokitellaan koneeksi, joka perustuu EU:n konedirektiiviin, ja siitä on löydyttävä CE-merkintä.  Ulkomaisissa verkkokaupoissa myytäviin robottileikkureihin saattaa liittyä turvallisuusriskejä.