Kategoriat
masiinat

Pelimasiinat eli yksikätiset rosvot

Rahapeliautomaatit eli kolikkopelit, hedelmäpelit, mummorullat tai varsinkin online-maailmassa yksinkertaisesti slotit ovat viihdyttäneet (ja ryöstäneet?) ihmisiä jo vuodesta 1895 saakka.

Termi yksikätinen rosvo viittaa paitsi masiinoiden rakenteeseen (rullaaminen käynnistettiin sivussa olevalla vivulla), myös siihen että rahoja harvemmin sai takaisin. Pelien palautusprosentteja tuskin kukaan noina aikoina valvoikaan.

Suomessakin monilla yrittäjillä oli erilaisia peliautomaatteja jo ennen sotia, kunnes toiminta määrättiin Raha-automaatiyhdistyksen yksinoikeudeksi vuonna 1938. Alkuun RAY:n päätuote oli nyt jo legendaarinen Pajatso, joka ikuistettiin muun muassa Uuno Turhapuro-elokuviin. Pajatson tyyppiset pelit olivat tulleet Suomeen Saksasta, jossa se tunnettiiin nimellä Bajazzo.

Klassisia pelejä joista monilla on muistoja olivat englantilainen Bell Fruit ja kotimainen Potti, myöhemmin Tuplapotti, joista jälkimmäinen on edelleen pelattavissa, myös nettiversiona. Hedelmien tulo kolikkopelien kuvastoon liittyy aiempaan rahapelien historian vaiheeseen, jolloin USA:ssa rahan sijasta automaateista saattoi voittaa hedelmänmakuisia purukumeja.

Huippusuosituksi muodostunut Videopokeri oli jo uuden ajan airut, sillä mekaaniset peliautomaatit alkoivat korvautua tietokoneilla. Nykyisistä hajasijoitetuista automaateista valtaosa onkin jo käytännössä päätteitä jotka ovat jatkuvassa nettiyhteydessä, vaikka ulkoasussa on säilynyt perinteisiä elementtejä.

Erikoinen historiallinen jäänne ovat puhtaasti mekaaniset polettipelit joita voi vielä löytää yksittäisinä sieltä täältä. Nämä laitteet eivät tarjoa suoria rahapalkintoja vaan ”poletteja” jotka voi vaihtaa tavaraan. Ennen vuotta 1970 valmistettuja laitteita ei RAY:n yksinoikeus koske.

vanha kolikkopeli automaatti
Vintage Hedelmäpeli eli Slotti

Klassisille koneille on syntynyt oma keräilijäkuntansa, kuten monille muillekin vanhoille masiinoille. Vaikka Veikkauksella onkin yksinoikeus rahapelien järjestämiseen, saa yksityishenkilö toki omistaa laitteita omaksi iloksi.

Aiemmin aihepiirille oli omistettu oma yhdistyskin, Suomen peliautomaattihistoriallinen seura. Jäsenet keräilivät ja kunnostivat peliautomaatteja, flippereitä ja myös videopelejä. Yhdistys ei kuitenkaan näyttäisi tällä hetkellä olevan aktiivinen.

Edustavin yleisölle avoin kokoelma löytyy Jyväskylän Nokkakiven huvipuistosta. Sen pelihalli eli Sirkusmaailma sisältää yli 100 erilaista toimintakuntoista laitetta, mukana myös niitä yksikätisiä hedelmäpelejä 60-luvulta saakka.